Stoppen met roken

Waarom acupunctuur?

Stoppen met roken is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen het minstens drie of vier keer proberen voordat ze met succes stoppen met roken. Acupunctuur helpt bij het verminderen van de verlangens en ontwenningsverschijnselen die velen ervaren tijdens hun proces. Het verzacht de verslavingsgebieden in de hersenen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om te stoppen met roken.

De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken treden op doordat het lichaam meer nicotine vraagt dan het krijgt en deze veroorzaken vaak veel ongemak. De eerste drie weken ontwenning ervaren de meeste mensen als de moeilijkste.
Acupunctuur kan via het zenuwstelsel bepaalde regelstoffen in de hersenen en meer specifiek in het beloningscentrum beïnvloeden. Hierdoor zal het lichaam minder de nood hebben aan nicotine. Ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust, prikkelbaarheid en behoefte aan snoepen kunnen daardoor sterk afnemen.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je de eerste cruciale weken na het stoppen met roken makkelijker kunt volhouden. Het blijft wel van groot belang dat de juiste mindset en motivatie aanwezig zijn om te willen stoppen. Hier zullen we dan ook over praten tijdens het intakegesprek om zo een realistische verwachting te krijgen. Acupunctuur is een persoonlijke, doordachte en holistische benadering. Elke patiënt in de praktijk wordt behandeld volgens zijn of haar specifieke behoeften.

 

Onze manier van werken

Je krijgt op voorhand een vragenlijst doorgestuurd met vragen die helpen een beter inzicht te krijgen in de verslaving en de emotionele aspecten ervan. We polsen naar de motivatie, eerdere pogingen om te stoppen, aspecten die het proces bemoeilijken, bijkomende eventuele klachten, familiale voorgeschiedenis enzovoort.Tijdens het intakegesprek wordt dit alles met u besproken.

We maken vervolgens gebruik van ooracupunctuur (volgens het protocol van de National Acupuncture Detoxification Association – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874585/) in combinatie met acupunctuur op het lichaam. Tussen de behandelingen door brengen we verblijfsnaalden aan op specifieke acupunctuurpunten in het oor om de behandeling verder te ondersteunen. We maken aanvullend gebruik van westerse technieken en richtlijnen, zodat je een goede combinatie aan ondersteuning op zak hebt.

Normaal gezien vinden er twee tot drie behandelingen plaats tijdens de eerste week, gevolgd door 3 tot 5 wekelijkse behandelingen om de effecten te versterken. Dit kan echter worden aangepast aan je specifieke situatie en behoeften.

Indien u een eerste afspraak voor stoppen met roken inboekt via de website, gelieve dan de optie ‘Rookstop – eerste afspraak’ te kiezen.

Scroll naar boven