De plaatsen van acupunctuurpunten: kunst, willekeur of wetenschap?

Waarom gebruiken jullie dat acupunctuurpunt?!

We krijgen vaak de vraag waarom we punten gebruiken die schijnbaar niks met de klacht te maken heeft waarvoor u komt. “Ik heb pijn aan mijn nek, waarom ben je bezig aan mijn enkel?”, “Waarom kiezen jullie die plek en niet die?”, “Waarom hebben jullie deze punten de vorige sessie gedaan en vandaag andere?”

Het antwoord is een beetje complex.

Hoewel de fysiologische veranderingen en klinische effectiviteit van het gebruik van acupunctuurpunten op bewijsmateriaal zijn gebaseerd, kan de manier waarop we tot een combinatie van punten komen, gebaseerd zijn op zowel kunst als wetenschap. Het is namelijk zo dat acupunctuurpunten fungeren als de op- en afritten van je lichaam naar de energetische paden en diepere organen. Door bepaalde punten te stimuleren kan er een effect zijn op de plaatselijke omgeving, nabijgelegen paden en diepere lichaamssystemen.

Waarom we specifiek voor bepaalde punten kiezen, is gebaseerd op een aantal overwegingen:

1. De locatie van het punt

Als u plaatselijke symptomen heeft, kunnen acupunctuurpunten in de buurt worden gebruikt. Deze noemen we lokale punten. Ze kunnen helpen om pijn of ontstekingen te verminderen, een gespannen spier los te maken of een orgaan direct onder het punt te behandelen. Naast lokale punten worden er meestal verder weg op het lichaam ook nog punten gebruikt om een evenwichtige behandeling te creëren. Deze punten op afstand noemen we distale punten. Deze kunnen vaak een zeer sterk effect hebben, soms werken ze zelfs beter dan de lokale punten. Ze zijn ook meer aangewezen in geval van zwelling of overgevoeligheid op de aangedane plaats.

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat distale acupunctuurpunten in vele gevallen soms beter werken dan lokale acupunctuurpunten. De uitleg voor de werking van lokale punten is makkelijker verklaarbaar: ze bevorderen bloedcirculatie in het plaatselijke gebied.

Wat distale punten betreft is dit iets ingewikkelder.

Er bestaan vele theorieën rond dit onderwerp. Een zeer mooie theorie legt de link tussen acupunctuurpunten en de manier waarop ons lichaam zich ontwikkelt vanuit embryonaal standpunt. We ontstaan vanuit een bolletje en ‘ontrollen’ als het ware tot een geheel met ledematen, vingers en tenen.

Bij de start (in bolletjesvorm) zijn onder meer het gezicht en het staartbeen verbonden, net als de schouders bij de enkels enzovoort. Lichaamsdelen groeien uit en de initiële verbindingen komen fysiek wel los van elkaar maar de energetische en neurologische connecties blijven wel bestaan. Wanneer een punt wordt gestimuleerd, worden er chemische, energetische processen in gang gezet waardoor er reactie optreedt in het gebied dat vroeger verbonden was met de plaats die we stimuleren. Zo kunnen we verklaren dat bepaalde punten effect hebben op andere plaatsen in het lichaam.

2. De weg van de betrokken kanalen

Naadloos aansluitend op het vorige puntje (pun intended 😀 ) is er het concept van de meridianen. Energetische paden, meridianen of kanalen genoemd, lopen door je hele lichaam. Het behandelen van een punt op een meridiaan kan invloed hebben op gebieden op een andere plaats in het verloop van die meridiaan. We kunnen pijnen behandelen door middel van distale punten op hetzelfde kanaal. Bovendien dringen veel kanalen diep door en verbinden ze zich met de interne organen, wat betekent dat diepe aandoeningen kunnen worden behandeld via punten op het oppervlak van uw lichaam.

We kunnen de vergelijking maken met een beekje met water. Wanneer ergens in het beekje een ophoping van vuil, zand, takken,… zit, stroomt het water niet meer goed, waardoor er verderop uitgedroogde gebieden onstaan en de planten niet meer genoeg water krijgen en verdorren. Door de blokkades op te heffen, kan het water weer doorstromen en de planten komen er weer door! Zo werkt het ook een beetje met meridianen.

3. De acties of functies van elk punt

Elk punt heeft een eigen werking met verschillende mogelijke effecten op het lichaam, waardoor er per punt verschillende gebruiksindicaties zijn. We houden rekening met uw specifieke diagnose en kiezen op basis daarvan voor punten met de juiste acties.

Vaak werken acupunctuurpunten dan ook nog samen met andere, waarbij twee of meer punten kunnen worden gecombineerd vanwege hun vermogen om een behandeling te verbeteren. Een punt kan een bepaalde werking hebben die wordt versterkt door het te combineren met een ander punt. Er zijn ook ‘extra meridianen’ die verbonden zijn door middel van punten die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben.

Bron: Wikipedia

4. Persoonlijke voorkeur van de therapeut

Acupunctuurbeoefenaars of tuinatherapeuten hebben de neiging om punten te kiezen waarvan zij vinden dat deze het meest effectief zijn voor hun patiënt. Je zou kunnen zeggen dat ze een voeling ontwikkelen met bepaalde punten, en deze vaker kunnen kiezen dan andere punten die vergelijkbare eigenschappen hebben. Omdat duidelijkheid en intentie een belangrijk aspect zijn van elke acupunctuurbehandeling, werkt deze relatie tussen de beoefenaar en de gekozen punten om de effectiviteit van elke sessie te vergroten.

Het is dus ook een beetje een kunst. We werken met energie en sommige punten werken voor ons als therapeut dan ook sterker dan andere, omdat ze beter op onze energie reageren of omdat we ervaring hebben opgebouwd met die bepaalde punten. Maar zonder wetenschap zouden we niks kunnen bereiken want het is wel degelijk nodig om de juiste theoretische en praktische kennis te hebben om te weten welke punten welk effect hebben!

Hoewel het dus soms lijkt alsof we willekeurig punten op uw lichaam aan het prikken of masseren zijn, niets is minder waar. 🙂 In werkelijkheid zijn we erg gefocust op het kiezen van het juiste puntvoorschrift dat bij u past. Als u meer wilt weten over acupunctuur of hoe dit kan helpen bij uw specifieke gezondheidsuitdaging, neem dan contact met ons op! Dan kan via het contactformulier.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven