Burnout
Wat is burnout?
Burnout is een vorm van uitputting die ontstaat doordat je je voortdurend overweldigd voelt. Het is het resultaat van overmatige en langdurige emotionele, fysieke en mentale stress. In veel gevallen houdt burnout verband met iemands werk maar het kan ook door privé-omstandigheden komen: voor iemand zorgen, kinderen opvoeden, te veel sporten enzovoort.
Een burnout kan uw lichamelijke en geestelijke gezondheid aantasten als deze onbehandeld blijft of niet erkend wordt.
Een burnout zorgt ervoor dat je niet meer productief kunt zijn. Het vermindert je energie, waardoor je je ‘leeg’ voelt. Vaak zijn er ook emotionele gevolgen, waardoor je je hopeloos, cynisch of boos voelt.
De gevolgen van een burnout hebben vaak impact op alles rondom je: je huishouden, werk en sociale leven krijg je vaak niet meer gedaan.
De meest voorkomende symptomen zijn een verandering van persoonlijkheid en humeur, gebrek aan motivatie, negatieve gedachten, irritatie, slechte concentratie, slaapproblemen, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, spierpijn enzovoort. Vaak gaat er ook een laag zelfbeeld mee gepaard, omdat we het gevoel hebben voor niks nog goed te zijn.
Een burnout is een totale uitputting van lichaam en geest, maar dit leidt niet bij iedereen tot dezelfde klachten. De behandeling zal ook verschillen van persoon tot persoon.
Burnout en Chinese geneeskunde
Een van de oude geschriften uit de Traditionele Chinese geneeskunde, de Huangdi Neijing, die dateert ergens tussen 475 en 221 VC, bevat reeds aanwijzingen die we kunnen toepassen op burnout, in de discussie over vermoeidheid. Door jaren onderzoek werden de theorieën steeds uitgebreider en kwamen we meer te weten welke factoren belangrijk zijn in de diagnose en behandeling van burnout. Interne en externe factoren kunnen vermoeidheid veroorzaken, maar interne verwondingen als gevolg van overwerk zijn de belangrijkste oorzaak.
Volgens de TCG is er bij burnout meestal een tekort aan qi ontstaan in bepaalde organen, afhankelijk van de oorzaak van de burnout. Iemand die veel nadenkt en piekert kan bijvoorbeeld een Milt qi leegte hebben en fysiek werk heeft dan weer onder andere een Nier qi leegte tot gevolg. Het is echter meestal niet zo rechtlijnig: de meesten onder ons hebben een combinatie van verschillende factoren en patronen die leegtes op verschillende vlakken doen ontstaan. Door een goede TCG-diagnose te stellen is het mogelijk om de aard van de onbalans op te sporen en de juiste behandelmethode te kiezen.
Hoe kan Chinese Geneeskunde helpen?
Tijdens een burnout moeten de stappen naar ’terug normaal’ langzaam genomen worden en zal de herstelperiode langer zijn dan bij chronische vermoeidheid. In beide gevallen kan Chinese geneeskunde helpen. Acupunctuur, tuina, laseracupunctuur, moxa, Chinese voetmassage en Qi Gong kunnen grote steun en hulp bieden.
Check zeker ook onze sectie ‘Veelgestelde vragen’ als je meer hulp nodig hebt.