Cosmetische acupunctuur

Er stralend uitzien op natuurlijke wijze!

De Chinese geneeskunde heeft een lange geschiedenis van het gebruik van acupunctuur voor cosmetische doeleinden, die teruggaat tot de Sung-dynastie (960-1270 n.C.), toen cosmetische acupunctuur werd gebruikt door de keizerin en de keizerlijke familie. De Chinezen ontdekten en gebruikten manieren om de energiestroom in het lichaam te veranderen en zo het genezingsproces voor verjonging op gang te brengen. Volgens een oud Chinees spreekwoord: ‘Waar qi gaat, stroomt bloed’. Ze wisten toen al dat als de bloedcirculatie naar de weefsels van het gezicht verhoogde, een jeugdiger en jonger uitziende huid ontstond en een lang leven werd bevorderd. 

Cosmetische acupunctuur is een uitstekende manier om het gezicht te verjongen en te revitaliseren zonder de bijwerkingen, hoge kosten en invasieve aanpak van een cosmetische operatie of inspuitingen met chemische middelen.

De reden waarom het zo goed werkt, is omdat er met acupunctuur wordt gewerkt op de circulatie van bloed en qi in het aangezicht. Daardoor wordt de huid beter gevoed, waardoor de spiertonus en algemene teint verbeteren. 

Door het inprikken van de naaldjes worden een natuurlijke stimulatie van cellulair herstel en de productie van collageen en elastine op gang gebracht. Dit proces blijft plaatsvinden lang nadat de naalden zijn verwijderd. Hierdoor wordt de elasticiteit van de huid vergroot, waardoor een jeugdiger en geregenereerd uiterlijk ontstaat. 

facial acupunctuur, cosmetische acupunctuur beveren

Hoe werkt het?

Tijdens een sessie wordt de huid voorbereid met een massage en er wordt mogelijk ook cupping, guasha of dermaroller toegepast, afhankelijk van wat voor soort huid je hebt. Dan worden er kleine naaldjes oppervlakkig ingebracht op of rond de te behandelen plaatsen. Deze naaldjes zijn nog veel fijner dan gewone acupunctuurnaalden, waardoor ze bijna niet voelbaar zijn. In sommige gevallen worden er ook verblijfsnaaldjes geplaatst, die enkele dagen ter plaatse kunnen blijven. Dit gebeurt uiteraard steeds in overleg. 

Wat zeker niet onbelangrijk is om te weten, is dat de gezichtshuid sterk wordt beïnvloed door de gehele staat van lichaam en geest. Enkel het gezicht behandelen heeft daarom weinig nut.

We pakken in onze praktijk cosmetische acupunctuur aan door middel van een holistische benadering. Er zullen dus ook naaldpunten op het lichaam worden gebruikt om de onderliggende factoren te behandelen die bijdragen aan aandoeningen zoals donkere kringen of wallen rond de ogen, slapeloosheid, rimpels, verzakte, droge, ruwe, vette huid. Ook een bespreking van levensstijl, gebruik van kruiden en advies over (gezichts)verzorging horen bij het totaalpakket. Daardoor brengt de cosmetische acupunctuur niet enkel meer jeugdigheid in het gezicht, maar bevordert het ook schoonheid en welzijn op een holistisch niveau voor het hele ecosysteem van het lichaam.

Zichtbare voordelen van de gezichtsacupunctuur zijn onder andere:

 • Eliminatie of vermindering van fijne lijntjes en rimpels
 • Het versterken, ontspannen en voeden van de gezichts- en nekspieren
 • Vermindering of eliminatie van pigmentatie
 • Vermindering van littekenweefsel
 • Het verstevigen van de huid
 • Het verbeteren van textuur, teint, kleur en glans van de huid
 • Vermindering van wallen of kringen onder de ogen of uitzakking rond de ogen
 • Verbetering van slappe huid en wangen, nek of dubbele kin
 • Vermindering van acné 
 • Hydratatie van de huid met verhoogde lokale circulatie van bloed en lymfe
 • Het verbeteren van eventuele zenuwschade of gedeeltelijke verlamming 
 • Het verminderen van haarverlies, herstel van alopecia
Naast de zichtbare voordelen van cosmetische acupunctuur op het gezicht, kunnen de meesten ook verbetering ervaren op meer algemene gebieden, zoals verminderde angst, verbetering van de slaapkwaliteit, verhoogde spijsvertering en metabolisme en een groter gevoel van energie en welzijn. 

cosmetische acupunctuur waasland

Resultaten - aantal behandelingen

Uit een onderzoek uit 2013 (Effect of Facial Cosmetic Acupuncture on Facial Elasticity: An Open-Label, Single-Arm Pilot Study – PMC (nih.gov))blijkt dat de meerderheid van de mensen verbeteringen ziet na slechts vijf sessies gezichtsacupunctuur. Afhankelijk van de staat van de huid kan het aantal sessies veriëren maar bij de meeste mensen geldt dat om optimale resultaten te zien, een behandelingsplan van 10 wekelijkse sessies aangeraden is. Daarna wordt er normaal overgegaan op onderhoudsbehandelingen, die eens om de 4 tot 8 weken plaatsvinden.

De ideale leeftijd om te starten met dit soort behandelingen ligt ergens in de 20. Dit geldt eigenlijk voor alle soorten schoonheidsbehandelingen! Dit komt omdat rimpels op die leeftijd nog niet gevormd zijn en de huid nog zijn volledige elasticiteit heeft. Het is dan mogelijk om het verouderingsproces te vertragen en een gladde huid zeer lang aan te houden. Bij jongere mensen kan er dan ook gemiddeld sneller overgegaan worden op onderhoudsbehandelingen.

Echter niet getreurd, want ook voor de matuurdere huid zijn er veel voordelen verbonden aan cosmetische acupunctuur! Het is absoluut mogelijk om de reeds aanwezige verouderingstekenen te verminderen, zodat de huid er jonger en sterker uitziet. Doordat er ook geen chemische substanties of invasieve ingrepen aan te pas komen, is het resultaat heel natuurlijk en stralend!

Contra-indicaties en aandachtspunten

Voor de overgrote meerderheid onder ons is cosmetische acupunctuur een veilige en heilzame behandeling. Er zijn echter specifieke omstandigheden die gecontra-indiceerd zijn voor deze behandeling.

Meld uiteraard steeds bij de behandeling of u bepaalde aandoeningen heeft (bijvoorbeeld pacemaker) zodat de sessie kan worden aangepast aan uw noden.

Volgende aandoeningen zijn contra-indicaties voor facial acupunctuur:

 • Problemen met bloeden
 • Neiging om overmatig blauwe plekken te krijgen    
 • Hypofysetumoren
 • Hoge bloeddruk
 • Migraine
 • Diabetes
 • Ernstige gezondheidsproblemen, b.v. kanker, AIDS, acute hepatitis en coronaire ziekten
 • Zwerende, geïrriteerde of gekneusde gebieden
 • Epilepsie
 • Zwangerschap
 • Griep en verkoudheid
 • Acute herpesuitbraken
 • Acute allergische reacties
 • Zonnebrand

Hoewel bij de bovengenoemde aandoeningen dus geen cosmetische acupunctuur kan worden gedaan, worden andere methoden van acupunctuur meestal wel aanbevolen om klachten die bij deze aandoeningen horen, te verminderen.

Als u recent volgende behandelingen heeft ondergaan, is er een tijd die best gerespecteerd wordt tussen beide behandelingen:

 • Botox of fillers: 2 weken
 • Laserresurfacing: minimaal 3 weken
 • Microdermabrasie: minimaal 1 week

Tenslotte is het ook belangrijk om best geen cosmetische acupunctuur in te plannen in de dagen voor een belangrijk event, foto’s enzovoort. Het kan in zeldzame gevallen gebeuren dat er kleine keuzingen zichtbaar zijn de dagen achteraf. Dat komt vooral voor bij mensen die snel bloeden en neiging hebben tot blauwe plekken. Dit gebeurt zeker niet standaard en is geen reden tot zorgen, het verdwijnt ook vanzelf.

Voor verdere vragen kan je ons contacteren via het contactformulier.

Facial behandeling zonder naalden

Voor wie wel een gelaatsbehandeling wenst maar liever geen acupunctuur, is het mogelijk om langs te komen voor een TCG Facial. Hierbij wordt, naargelang de nood, vooral de focus gelegd op massage, guasha, cupping, dermaroller of gelaatsmoxa. Deze technieker stimuleren ook de doorbloeding en energie, waardoor het gelaat wordt heropgefrist en kunnen daarnaast zeer ontspannend werken.

Voor verdere vragen kan je ons contacteren via het contactformulier.
Scroll naar boven