De ‘genezingscrisis’, een sterke reactie op de weg naar beterschap.

Als je je ooit slechter hebt gevoeld na een behandeling zoals reflexologie, tuina, massage, acupunctuur, fytotherapie of andere vormen van alternatieve geneeskunde, is je misschien verteld dat je een genezingscrisis doormaakt. Maar wat is dat precies? Wat veroorzaakt het? En hoe lang duurt het? Lees verder voor antwoorden op deze vragen.

Symptomen van een genezingscrisis

Een genezingscrisis is een tijdelijke verergering van symptomen na het starten van een behandeling. Je kunt het ook omschrijven als een ontgiftingsreactie of een reinigingsreactie. Het is een veel voorkomende ‘bijwerking’ van therapieën die het zelfhelend vermogen van lichaam en geest stimuleren.

In een genezingscrisis verergeren de symptomen tijdelijk voordat ze beginnen te verbeteren.

Hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid en andere griep- of verkoudheidachtige symptomen maken allemaal deel uit van een genezingscrisis. In sommige gevallen verergert de pijn die wordt behandeld, voordat deze abrupt afneemt.

Ook een terugkeer van vroegere symptomen die misschien niets met de behandeling te maken lijken te hebben, duiken soms op. Het is een bekend concept in de natuurgeneeskunde dat symptomen worden onderdrukt naarmate het lichaam dieper in een zieketoestand raakt. Aangezien we met holistische geneeswijzen het zelfgenezend vermogen aanspreken door te werken in lagen, net zoals het pellen van een ui, komen soms eerdere symptomen terug naar boven.

De verschillende fases van genezing

De reactie zal er dus anders uitzien afhankelijk van wie je bent. Het kunnen oude symptomen zijn van toen je jonger was, zoals een terugkeer van bijvoorbeeld huiduitslag of een hoest. Het kan iets zijn dat je hebt meegemaakt en vervolgens op een gegeven moment hebt onderdrukt, hetzij met medicijnen of ‘doorbijten’ en jezelf niet de rust gunnen die je nodig had. Het kan zelfs een terugkeer zijn van onverwerkte emoties of dromen.

Hoe ontstaat zo’n crisis?

Ook al is je behandeling correct uitgevoerd en goed afgesteld op je noden, kan het zijn dat het effect op jouw lichaam zeer sterk is. Mogelijk ben je een gevoelige persoon, ben je lange tijd op de sukkel of heb je veel onderdrukt. We proberen door middel van acupunctuur en tuina blokkades op te heffen en ‘qi’ te laten stromen. Tijdens een behandeling wordt plots de vitale energie en het bloed gedeblokkeerd en wordt de circulatie in het lichaam verbeterd. Dat is wanneer ons lichaam allerlei ongemakken ervaart van de helende verandering.

De volgende analogie geeft goed weer hoe het werkt: Het is een beetje zoals rechtstaan nadat je lang in dezelfde houding hebt gezeten. Zolang je neerzit, merk je vaak niet dat je benen in slaap zijn gevallen maar bij het rechtstaan voel je opeens tintelingen en rare sensaties. Dat komt doordat de bloedsomloop die tijdelijk werd belemmerd, weer wordt geactiveerd en je lichaam wordt overweldigd door deze plotselinge fysiologische verandering.

De genezingscrisis in de holistische therapie

Een tweede effect van de behandelingen is ontgifting. Er komen stoffen vrij die uit je lichaam moeten worden gehaald. Je lichaam raakt verstopt met gifstoffen en afvalstoffen wanneer:

 • Je al een lange tijd een slecht dieet hebt
 • Je niet genoeg water drinkt
 • Je te maken hebt (gehad) met chronische stress
 • Je weinig beweegt
 • Je extreem veel sport of een zeer actieve levensstijl hebt
 • Je langdurig blootgesteld bent aan externe toxines (bijv. kunstmatige zoetstoffen, sigaretten, alcohol, drugs, chemische reinigingsproducten, meststoffen, pesticiden, schoonheids- en haarproducten, voedseladditieven, luchtverontreiniging, waterverontreiniging,…)
 • Je al lang medicatie neemt

Als je jezelf herkent in een van deze punten, heb je dus wel wat toxines opgebouwd, die door de therapiën zullen worden verminderd. Maar daar kunnen dus tijdelijke ongemakken bij komen kijken. Begrijpen dat je je door het ontgiftingsproces mogelijk slechter voelt voordat het beter wordt, is cruciaal om je evenwicht te herstellen en het proces niet op te geven. Je lichaam geneest van binnenuit terwijl het zich een weg baant naar homeostase (balans).

Hoe lang duurt een genezingscrisis?

Een genezingscrisis begint vaak vrij snel na het starten van een behandeling. Over het algemeen duurt het ongeveer een tot drie dagen. Na deze periode beginnen de symptomen te verbeteren. Een genezingscrisis kan in heel uitzonderlijke gevallen langer duren.

De meeste mensen ervaren minder last naarmate ze meer behandelingen krijgen. Het lichaam dient zich als het ware aan te passen aan de nieuwe behandelmethode.

Wat kan je doen aan een genezingscrisis?

We zijn in onze cultuur opgevoed met het idee dat gezondheid en genezing een lineair proces is, zonder ruimte voor ongemak. We vermijden ongemak en denken dat als we iets ervaren, dit komt omdat er iets mis is. We zullen daarom vaak de neiging hebben om bij ongemak de behandeling op te geven in plaats van te vertrouwen op de natuurlijke helende kracht van ons lichaam. In werkelijkheid past je lichaam zich gewoon aan aan een nieuwe norm.

Het is dus inderdaad een beetje alsof je de laagjes van een ui afpelt. De processen van het lichaam zijn niet altijd lineair en elke laag of elk aspect van gezondheid kan een nieuwe laag vormen die moet worden afgepeld. Het is niet zo dat onze reis naar gezondheid altijd op een opwaarts, pijnvrij traject gaat.

Volgende tips kunnen het proces wel vooruit helpen:

 • Drink water na een behandeling om de gifstoffen en afvalproducten weg te spoelen en het ontgiftingsproces te versnellen.
 • Rust uit! Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om zichzelf te genezen. Gun jezelf ook mentaal meer rust, ook het brein en de emoties moeten ontgiften. Ga dus geen stresserende gesprekken of zware mentale taken aan.
 • Laat de GSM ook eens wat meer links liggen en kijk geen spannende of stresserende TV.
 • Hoe gezonder je eet, hoe sneller het ontgiftingsproces zal plaatsvinden. Let er vooral op dat je zo weinig mogelijk ‘verpakte’ voeding eet waar allerlei additieven aan zijn toegevoegd. Ook cafeïne is geen goed idee.
 • Panikeer niet. Onthoud dat, hoewel het op dit moment misschien niet zo voelt, dit een positieve reactie is. Deze symptomen zijn tijdelijk en een stap op de weg naar een gezondere levensstijl. Je lichaam heeft op de behandeling gereageerd en is begonnen zichzelf te reinigen en weer in balans te brengen. Het herstelt en vervangt beschadigd weefsel en cellen en bouwt aan een gezondere jij.
 • Praat erover met je therapeut. De symptomen die je ervaart geven goede aanwijzingen voor de verdere behandeling.
 • Geef niet op! Je bent op de goede weg. Omarm de verandering die in je lichaam plaatsvindt.

Wees vooral zacht voor jezelf!

Als je een genezingscrisis ervaart, gebruik dan eerder bovenstaande tips dan pijnstillers of medicatie als dat voor jou haalbaar is. De medicatie zal extra druk zetten op je organen en het genezingsproces vertragen.

Als je echt doodziek bent, heeft het mogelijk niet te maken met je behandeling maar met een infectie of een ander onderliggend probleem. Als je bezorgd bent, aarzel dan niet om je arts te contacteren.
Je kan bij ons ook steeds terecht als er vragen of bezorgdheden zijn.

Hier is de link naar ons contactformulier. Je mag ook gewoon mailen of een berichtje sturen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven