Preventieve behandeling van hooikoorts met acupunctuur: Wat je moet weten

Voor mensen die last hebben van hooikoorts kan de seizoensgebonden allergie heel vervelend zijn. Niezen, verstopping en jeukende ogen kunnen het moeilijk maken om van het buitenleven te genieten tijdens het hoogseizoen van de allergie. Hoewel er verschillende middeltjes en medicatie op voorschrift zijn die kunnen helpen de hooikoortssymptomen onder controle te houden, wenden velen zich tot alternatieve therapieën zoals acupunctuur voor een preventieve behandeling. In dit artikel onderzoeken we hoe acupunctuur kan helpen hooikoorts symptomen te voorkomen voordat ze beginnen en wat het onderzoek zegt over de effectiviteit ervan.

Acupunctuur als preventieve behandeling

Acupunctuur is een vorm van traditionele Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden in strategische punten van het lichaam worden gestoken. Het doel van acupunctuur is om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren en het evenwicht te herstellen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt hooikoorts veroorzaakt door een onbalans in de energiestroom (of Qi) van het lichaam. Acupunctuur probeert deze onbalans te corrigeren door specifieke punten langs de energiebanen van het lichaam, of meridianen, aan te pakken.

Hoewel acupunctuur meestal wordt gebruikt als behandeling voor bestaande hooikoortssymptomen, kan het ook preventief worden toegepast. Door het immuunsysteem van het lichaam te stimuleren en ontstekingen te verminderen, kan acupunctuur helpen voorkomen dat hooikoortssymptomen ontstaan. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van ernstige hooikoortssymptomen en het gebruik van medicijnen willen vermijden. De preventieve aanpak van hooikoorts is de superieure manier van behandelen, vooral als er tijdens het jaar (in de hooikoortsvrije seizoenen), nog extra wordt behandeld om de wortel van de aandoening aan te pakken.

Wat het onderzoek zegt

Onderzoek naar de werkzaamheid van acupunctuur als preventieve behandeling van hooikoorts toont veelbelovende resultaten. In een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, (Acupuncture for seasonal allergic rhinitis: a randomized controlled trial – PubMed (nih.gov)) ontdekten onderzoekers dat acupunctuur effectiever was dan antihistaminica bij het verminderen van de ernst van seizoensallergieën. Deelnemers die acupunctuur kregen, meldden ook minder bijwerkingen dan degenen die antihistaminica gebruikten.

Uit een ander onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Rhinology & Allergy (Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)), bleek dat regelmatige acupunctuurbehandelingen gedurende 12 weken de ernst van hooikoortssymptomen bij deelnemers aanzienlijk verminderden. Het onderzoek concludeerde dat acupunctuur een effectieve alternatieve behandeling voor hooikoorts kan zijn, vooral voor mensen die op zoek zijn naar een niet-farmaceutische interventie.

Wat je kunt verwachten van een acupunctuursessie

Als je acupunctuur wilt proberen als preventieve behandeling voor hooikoorts, is het belangrijk om een gekwalificeerde acupuncturist te vinden. Je acupuncturist zal beginnen met een consult om je individuele gezondheidsbehoeften te beoordelen en de beste behandeling te bepalen. Tijdens een acupunctuursessie ga je op een tafel liggen terwijl je acupuncturist zeer dunne naalden inbrengt in specifieke punten langs de meridianen van je lichaam. Je kunt een licht knellend gevoel voelen, maar acupunctuur is over het algemeen pijnloos.

Je blijft een tijdje stil liggen, meestal zo’n 30 minuten, terwijl de naalden de natuurlijke genezingsprocessen van je lichaam stimuleren. Na de sessie kun je je ontspannen of juist energiek voelen, afhankelijk van de reactie van je lichaam.

Concreet

Acupunctuur kan een effectieve alternatieve therapie zijn voor het voorkomen en beheersen van hooikoortsklachten. De praktijk werkt door het stimuleren van de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam en het corrigeren van onevenwichtigheden in de energiestroom van het lichaam. Als je kampt met hooikoortsklachten, kan het de moeite waard zijn om acupunctuur te overwegen als preventieve behandeling naast traditionele medicijnen.

Het beste moment om te komen is voordat het hooikoortsseizoen begint. Als je dus meestal last krijgt in maart, kom je best al in januari of februari om enkele preventieve behandelingen te doen.

Lees meer over hooikoorts op deze pagina: Hooikoorts behandelen met acupunctuur • Praktijk Zen

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hooikoorts

Preventie van acute klachten

De beste manier om hooikoorts te behandelen is door een preventieve aanpak. 1 à 2 maanden voor je klachten zich gewoonlijk voordoen, kunnen we al beginnen opbouwen. Met een paar sessies lichaams- en ooracupunctuur en mogelijk kruiden wordt je weerstand al opgebouwd zodat de impact veel minder wordt als de periode begint. 4 à 5 sessies kunnen een enorm verschil maken! 

Als je dus meestal last hebt in van de berken (eind februari, begin mei) is het raadzaam om al ergens in januari langs te komen. Heb je meer last van grassen, is maart de ideale periode om langs te komen.

Ook wanneer het seizoen al aan de gang is en je vertoont al klachten, kan acupunctuur handig zijn om het leven draaglijker te maken. De focus ligt dan op het probleem terwijl het zich voordoet, we denken dan aan verlichting van verstopte neus, vermindering van niesbuien, vermindering van de frequentie en intensiteit van allergiegerelateerde hoofdpijn, minimalisatie van oogirritatie en jeuk.

hooikoortskalender
Bron: AirAllergy.be

De oorzaak van jouw hooikoorts

Naast de aanpak van acute klachten of preventie van een acute opstoot, kunnen we met acupunctuur de algehele weerstand verbeteren door op zoek te gaan naar de oorsprong van de aandoening. 

Als je op latere leeftijd hooikoorts hebt ontwikkeld, is dit over het algemeen te wijten aan een onbalans die ontstaan is door levensstijl, stress, sluimerende ziektes enzovoort. 

Ook mensen met constitutionele allergische aandoeningen kunnen zeker baat hebben bij deze behandelingen omdat ook hier vaak verergering van de klachten is ontstaan door het leven in het algemeen. Daarnaast kan ook de constitutie versterkt worden dmv acupunctuur en kruiden.

De aanpak van de wortel vraagt meer tijd dan een preventieve acute behandeling maar kan er wel voor zorgen dat hooikoorts en andere klachten op lange termijn sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Omdat we balans herstellen, wordt daarmee ook de algehele gezondheid verbeterd.

Scroll naar boven