Hooikoorts

Preventie van acute klachten

De beste manier om hooikoorts te behandelen is door een preventieve aanpak. 1 à 2 maanden voor je klachten zich gewoonlijk voordoen, kunnen we al beginnen opbouwen. Met een paar sessies lichaams- en ooracupunctuur en mogelijk kruiden wordt je weerstand al opgebouwd zodat de impact veel minder wordt als de periode begint. 4 à 5 sessies kunnen een enorm verschil maken! 

Als je dus meestal last hebt in van de berken (eind februari, begin mei) is het raadzaam om al ergens in januari langs te komen. Heb je meer last van grassen, is maart de ideale periode om langs te komen.

Ook wanneer het seizoen al aan de gang is en je vertoont al klachten, kan acupunctuur handig zijn om het leven draaglijker te maken. De focus ligt dan op het probleem terwijl het zich voordoet, we denken dan aan verlichting van verstopte neus, vermindering van niesbuien, vermindering van de frequentie en intensiteit van allergiegerelateerde hoofdpijn, minimalisatie van oogirritatie en jeuk.

hooikoortskalender
Bron: AirAllergy.be

De oorzaak van jouw hooikoorts

Naast de aanpak van acute klachten of preventie van een acute opstoot, kunnen we met acupunctuur de algehele weerstand verbeteren door op zoek te gaan naar de oorsprong van de aandoening. 

Als je op latere leeftijd hooikoorts hebt ontwikkeld, is dit over het algemeen te wijten aan een onbalans die ontstaan is door levensstijl, stress, sluimerende ziektes enzovoort. 

Ook mensen met constitutionele allergische aandoeningen kunnen zeker baat hebben bij deze behandelingen omdat ook hier vaak verergering van de klachten is ontstaan door het leven in het algemeen. Daarnaast kan ook de constitutie versterkt worden dmv acupunctuur en kruiden.

De aanpak van de wortel vraagt meer tijd dan een preventieve acute behandeling maar kan er wel voor zorgen dat hooikoorts en andere klachten op lange termijn sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Omdat we balans herstellen, wordt daarmee ook de algehele gezondheid verbeterd.

Scroll naar boven