Pijn

De impact van pijn

Leven met pijn is vermoeiend. Of het nu wordt veroorzaakt door repetitieve bewegingen, een ongeval, chronische ziekte of constante spierspanning veroorzaakt door stress, pijn kan voorkomen dat je de dingen doet die je vreugde brengen en je bekrachtigen. Het is ook een zeer subjectief gebeuren. We hebben allemaal een verschillende pijngrens en sommigen onder ons worden vaak niet begrepen, vooral als er geen oorzaak te vinden is voor de pijn. Mogelijk is er ook slapeloosheid als gevolg van de pijn, kan je niet goed functioneren, werken, sporten of genieten van je vrije tijd.

Pijn kan acuut zijn (denk maar aan een stijve nek door verkeerd in bed te liggen) of chronisch. Het kan komen en gaan, constant aanwezig zijn, erger bij het opstaan of erger na inspanning. De sensaties kunnen ook heel erg verschillen: er is doffe, stekende, brandende, koude, tintelende pijn enzovoort. De pijn kan gefixeerd zijn op een plaats maar kan zich ook regelmatig verplaatsen. Al deze aspecten zijn van belang als het gaat om het diagnosticeren en behandelen van pijn volgens de Chinese geneeskunde. Want elk soort pijn vraagt een andere aanpak. Of het nu gaat om nek-, rug, kniepijn, pijn door artrose, verstuiking, een sportblessure, eigenlijk alle soorten pijn hebben verschillende behandelmogelijkheden.

 

Lichaamspijn en TCG

In de Chinese geneeskunde wordt pijn over het algemeen beschouwd als gevolg van een blokkade of een tekort van Qi en bloed. Dit kan komen door een letsel maar ook er kan ook een interne oorzaak zijn. Vaak hebben we terugkerende blessures, steeds op dezelfde plaats en vinden we daar in eerste instantie geen verklaring voor. Sommigen onder ons staan bijvoorbeeld regelmatig op met lage rugpijn zonder dat daar een aanleiding voor lijkt te zijn. Mogelijk zit er ergens onderliggend een onbalans die maakt dat er op die plaats een verzwakking is waardoor daar steeds weer pijn optreedt. Dit kan overal in het lichaam voorkomen en waarschijnlijk zijn er nog andere klachten die geen verband lijken te hebben met de pijn (zoals bijvoorbeeld nachtelijk plassen, menstruatieproblemen of moeilijkheden met de spijsvertering,…) , waar misschien TCG wel een verband kan leggen.

Qi en bloedstagnatie kunnen leiden tot zwelling, stijve en pijnlijke spieren, gewrichtspijn, hoofdpijn, maagpijn, menstruatiepijn, pijn op de borst of keelpijn,… eigenlijk zo wat alle soorten pijn. Wanneer Qi en bloed niet soepel vloeien, krijgen de getroffen gebieden niet genoeg voeding, waardoor het uiteinelijk leidt tot chronische pijn. 

Wat kunnen we betekenen voor pijn?

Behandelingen volgens het principe van Chinese Geneeskunde worden al jaren uitgebreid onderzocht in het kader van pijn. Er zijn tal van studies die aantonen dat pijnbehandeling een van de sterktes is van ons vak. 

Tuina is een ideale therapie om acute pijnen aan te pakken. Als je last hebt van pijnlijke spieren, je daarbij nog een energieboost nodig hebt om te sporten, werken, of wat dan ook, ga voor een tuina-behandeling. 
Ook acupunctuur kan verlichting geven bij dit soort pijn, de klassieke acupunctuur maar zeker ook elektro-acupunctuur. Hierbij wordt stroom gebruikt die ervoor zorgt dat pijn wordt gestild zonder bijwerkingen. Het kan ook helpen in het herstel en vermindering van imflammatie.

Er worden vaak tijdens de behandeling nog extra technieken gebruikt, zoals cupping, moxa, taping die de pijn nog extra helpen aanpakken en ook de oorzaak van de pijn mogelijk kunnen verhelpen.

Ook voor chronische pijn kunnen zowel tuina als acupunctuur verlichting brengen. Afhankelijk van hoe lang je al met de pijn rondloopt en wat de oorzaak is, en wat je voorkeur is, kies je voor een van beiden maar ook een combinatie is mogelijk. Mensen die houden van een stevige hands-on behandeling en die niet graag stilliggen, kiezen over het algemeen voor tuina. Mensen die meer uit zijn op een ontspannend moment tijdens hun behandeling of die een mix van klachten hebben die al langdurig aanhouden, gaan vaak voor acupunctuur. Neem contact met ons op als je niet goed weet wat te kiezen.

Scroll naar boven