Menopauzeklachten

De impact van de menopauze

Er komt eindelijk wat meer aandacht voor de menopauze. Het werd tijd… Velen zijn ons voorgegaan zonder veel te weten over wat menopauze eigenlijk juist is en velen hebben te kampen gehad met vervelende symptomen en kregen te horen dat het ‘allemaal in hun hoofd’ zat. Het is heel erg als je dagelijks geconfronteerd wordt met ongemakken en dan van het kastje naar de muur gestuurd te worden!

Als je de veertig gepasseerd bent en last hebt van bijvoorbeeld onregelmatige maandstonden, opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen, stemmingswisselingen, hartkloppingen, gewichtstoename, vergeetachtigheid, problemen met pezen, botten, spieren en gewrichten, haaruitval, warme handen en voeten, nader je mogelijk de menopauze. Er zijn ook enkelingen onder ons die al vroeger beginnen aan deze overgang.

Wat gebeurt er in het lichaam? Stilaan begint de hormoonaanmaak van oestrogeen en progesteron in de eierstokken te verminderen of onregelmatig te verlopen (perimenopauze) om dan uiteindelijk helemaal te stoppen. Ons lichaam is jaren gewend geweest aan een regelmatige toevoer van deze hormonen en het opeens wegvallen daarvan is een enorme aanpassing voor al onze weefsels. De klachten die eraan verbonden zijn, kunnen erg verschillen van persoon tot persoon. Het grootste deel van de personen die in de menopauze zijn, heeft wel last van een of meerdere klachten.

8 tot 10 jaar voor de laatste menstruatie kan men gewoonlijk al last krijgen van menopauzeklachten. De duur en ernst van de klachten zijn dus bij iedereen verschillend. Maar een ding is zeker: overgangsklachten hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven.

 

Symptomen gelinkt aan menopauze

Onregelmatige menstruaties zijn vaak het eerste teken dat de menopauze nadert. De menstruatiecyclus kan variëren van elke 2 tot 3 weken tot enkele maanden. De bloedingen kunnen ook lichter of heviger zijn dan normaal.

De zogenaamde ‘opvliegers’ zijn een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Vaak gaat dat gepaard met hevig zweten, roodheid en soms ook hartkloppingen. Opvliegers zijn een gevoel van intense hitte dat vaak in het hoofd, de borst en de armen wordt gevoeld en zich naar het hele lichaam kan verspreiden. Het duurt doorgaans 30 seconden tot een paar minuten, maar kan wel een uur aanhouden. Opvliegers die ’s nachts optreden, kunnen gepaard gaan met nachtelijk zweten, dit zijn episodes van hevig zweten waardoor pyjama’s en lakens soms doorweekt geraken. Dit kan de slaap uiteraard sterk beïnvloeden, wat leidt tot vermoeidheid overdag.

Hormonale veranderingen en het fysieke ongemak tijdens de menopauze hebben vaak invloed op de emoties, wat leidt tot gevoelens van prikkelbaarheid, angst, paniek, huilerigheid en zelfs depressie. Ook een moeilijke concentratie en vergeetachtheid komen veel voor.

Andere lastige symptomen van de menopauze zijn onder meer een droge vagina, verminderd libido en verhoogde gevoeligheid voor urineweginfecties.

Het langetermijneffect van een verlaging van de oestrogeenspiegel in verband met de menopauze kan het risico op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen vergroten, zoals hartaandoeningen en osteoporose (een aandoening waarbij de botten dun en zwak worden en gemakkelijk kunnen breken). Ook dementie wordt gelinkt aan de gevolgen van het wegvallen van de hormonale balans.

Hoe kan TCG helpen bij menopauzeklachten?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de menopauze erkend als een verouderingsproces dat voornamelijk te wijten is aan de uitputting van de Nierenergie.

Volgens de Nei Jing (een oude Chinese medische tekst die de fundamentele principes van de traditionele Chinese geneeskunde uiteenzet) begint de Nierenergie van een vrouw op te raken wanneer ze ouder wordt, en naarmate de nierenergie uitgeput raakt, zal haar menstruatie stoppen.

Even tussendoor: We worden allemaal geboren met een bepaalde hoeveelheid ‘prenatale’ energie en dit is bij iedereen verschillend. We kunnen het verbruik van deze energie niet stoppen maar we hebben met onze levensstijl wel invloed op het herbronnen van ‘postnatale’ energie, die ervoor kan zorgen dat de snelheid van het verbruik van de prenatale energie wordt verminderd. Wat hierbij kan helpen is gezonde voeding, water drinken, genoeg bewegen, slapen en tijd nemen voor mentaal/emotionele cultivatie. Acupunctuur, tuina, qi gong, taiji, yoga enzovoort zijn allemaal manieren om de aanmaak en beweging van energie te verbeteren.

Er zijn volgens de Chinese geneeskunde twee belangrijke syndromen die verband houden met de menopauze:

    • Nier Yin-tekort: In eerste instantie komt de menopauze voort uit een Nier Yin-tekort met alle voorkomende symptomen die je kunt verwachten, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, droge huid, mond of ogen, stemmingswisselingen,… Over het algemeen kunnen we stellen dat veel van deze symptomen te wijten zijn aan onbalans in de vochthuishouding. In Chinese geneeskunde is Nier Yin de basis van vloeistoffen, inclusief essentie, bloed en lichaamsvochten, die het hele lichaam bevochtigen en voeden. 
    • Nier Yang-tekort: Yin-tekort resulteert uiteindelijk in Yang-tekort. Hier kan de patiënt koude ledematen, vermoeidheid en lage rugpijn ervaren met een koud gevoel. Vaak moet men ook meer gaan (nacht)plassen. Er werd bij deze mensen veel Yang verbruikt om het Yin-tekort te balanceren met uiteindelijk uitputting tot gevolg.

Tips om symptomen van de menopauze te beheersen

In de westerse maatschappij worden voor menopauzeklachten meer hormonen voorgeschreven. Dat gebeurt minder in Aziatische landen, wat ons doet afvragen of men daar minder last heeft van de symptomen. Mogelijk is dit voor een deel te wijten aan verschillen in levensstijl. Het is absoluut een goede zaak dat men ook hier op zoek gaat naar middelen om de menopauze minder onaangenaam te maken en goed dat meer en meer mensen hiermee worden geholpen. Maar het is daarbij ook aangeraden om naar onze gewoontes te kijken en aanpassingen door te voeren om de overgang zo zacht mogelijk te maken. We hebben toch in zekere mate controle over dit fenomeen!

Dieet: neem een grote verscheidenheid aan voedsel. Vermijd gefrituurd voedsel, vettig of zout voedsel en koud voedsel.
Slaap en rust: Vermijd laat slapen, omdat dit Yin en Qi zal uitputten en het vuur van het hart zal aanwakkeren. Stop met eten of drinken 2 à 3 uur voor het slapen gaan.
Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij de opname van calcium en het voorkomen van osteoporose. Het verhoogt ook de bloedcirculatie naar de organen en de afscheiding van hormonen om stressniveaus te verminderen. ‘Be like water, always moving’
Cultivatie van brein en emoties: Interesses zoals bijvoorbeeld zingen, een instrument bespelen of starten met een nieuwe hobby kan de zenuwen kalmeren. Meditatie helpt ook bij de geestelijke gezondheid.

De menopauze is een natuurlijk proces als gevolg van het ouder worden en hoewel het symptomen kan veroorzaken die ongemak of veranderingen in de gezondheid geven, hoeven we daar niet extreem onder te lijden. Wees je bewust van de symptomen en vraag hulp om te leren hoe je door deze levensfase heen kunt komen.

We kunnen met onze therapieën hulp bieden bij vele klachten die ontstaan in de menopauze. We hebben heel wat goede resultaten gezien bij mensen die last hadden van bijvoorbeeld nachtzweten, warme voeten, opvliegers, hevige bloedingen, mentale onrust, hartkloppingen, vermoeidheid, pijnlijke spieren, botten, pezen enzovoort. Het is een zeer goede en natuurlijke manier om klachten te verlichten en kan ook als aanvulling worden gebruikt met eventuele hormonale therapieën.

Maak hier je afspraak of stel je vraag via ons contactformulier

Scroll naar boven