Studiereis naar het adembenemende China: een verslag van onze stage in het TCM-Ziekenhuis van Hangzhou

Beste lezers,

We kunnen niet wachten om jullie alles te vertellen over onze ongelooflijke studiereis naar het verre China! We hebben de kans gekregen om een stage te volgen in het TCM Ziekenhuis in Hangzhou, waar de traditionele Chinese geneeskunde een vaste waarde is. Gedurende ons verblijf hebben we onze kennis kunnen bijschaven over de verschillende TCM-technieken, zoals acupunctuur, tuina, cupping, moxa en nog veel meer. Het was een inspirerende ervaring die ons heeft laten zien hoe deze technieken in de praktijk worden toegepast en hoe ze een belangrijke rol spelen in het ziekenhuis.

stage ziekenhuis hangzhou studiereis
Voor het Zhejiang Provincial Hospital of Chinese Medicine

Een van de hoogtepunten van onze reis was een bezoek aan de universiteit waar traditionele Chinese geneeskunde wordt onderwezen. Er is een groot labo aanwezig op de campus waar onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur en tuina, om zo evidence-based principes te kunnen vastleggen. (* zie voetnoot voor meer info) Dit is van groot belang omdat het kan bijdragen aan de bekendheid en acceptatie van TCM als een legitieme geneeskunde. We waren onder de indruk van de toewijding en de passie van de studenten en docenten die zich inzetten om de effecten van deze eeuwenoude technieken te onderzoeken en te begrijpen.

universiteit tcm
De TCM-universiteit met onderzoekscentrum
tcm stage in china
Een gigantisch model in de hal van de universiteit. Hierop zijn de meridianen en acupunctuurpunten te zien. De verlichting is te besturen vanop het controlepaneel, zaodat je elk kanaal/meridiaan kan laten oplichten.
tcm stage china
Dit is een van de vele muren waarin gebruikte tcm-kruiden worden tentoongesteld in de universtiteit. Adembenemend!

Daarnaast hebben we meerdere bezoeken gebracht aan kruidenapotheken, zowel in het straatbeeld als in het ziekenhuis. Het was fascinerend om te zien hoe kruidengeneeskunde een integraal onderdeel is van de Chinese cultuur en hoe serieus het daar wordt genomen. De diversiteit aan kruiden en de kennis en passie van de apothekers waren indrukwekkend. We hebben geleerd dat deze kruidengeneeskunde niet alleen wordt gebruikt voor de behandeling van ziektes, maar ook voor het behoud van een goede gezondheid.

tcm stage china apotheek
Dit een slechts een zeer klein deeltje van een zeer grote apotheek waar men terecht kan voor een dosis kruiden. Deze apotheken zijn alom aanwezig en druk bezocht.
stage china apotheek
Dit is een display in de apotheek van het ziekenhuis, waar ook een kruidenmuseum werd gebouwd. De directeur van de apotheek leidde ons hier rond. We mochten kruiden proeven en kregen een mooi inzicht in hoe men daar werkt.

Een opvallende observatie tijdens onze reis was de veiligheid en netheid van China. Het is een land met zeer weinig criminaliteit en je voelt je er veilig. Ondanks dat de taalbarrière soms voor communicatieproblemen zorgde, waren de mensen zeer vriendelijk en behulpzaam. Ze schamen zich niet om openlijk over hun gezondheidsproblemen te praten of om op een tafel te gaan liggen met anderen naast hen. Dit getuigt van de openheid en het vertrouwen dat ze hebben in de TCM-technieken.

stage china
Deze bedjes in het daghospitaal zijn gescheiden door een wand zoals op de foto. Er liggen telkens twee patiënten in een ruimte. Zoals je ziet wordt er niet echt aan privacy gedaan. Maar de mensen zijn dit gewend en hebben er geen last van.

En laten we het eten niet vergeten! We hebben heerlijk en gezond gegeten tijdens onze reis. In China wordt er voornamelijk warm gegeten en er is een overvloed aan voedsel in het straatbeeld. Bakkers, hemburgerrestaurants of pizzeria’s zijn er eerder schaars maar koffiebars zijn daarentegen zeer veel aanwezig! (De Chinezen zijn dan ook harde werkers) Het was een culinair avontuur dat ons heeft laten kennismaken met nieuwe smaken en gerechten.

stage china
Een heerlijk ontbijt!

Deze studiereis naar China heeft ons bevestigd dat we goed zijn opgeleid en dat we beschikken over de nodige kennis en vaardigheden om jullie als patiënten te kunnen behandelen. Het heeft ons geïnspireerd om regelmatig terug te keren naar China, zodat we up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen en technieken in de traditionele Chinese geneeskunde. Ons doel is om jullie de best mogelijke behandeling te kunnen bieden en deze reis heeft ons nog meer gemotiveerd om dit te realiseren.

stage china
De tuina-afdeling is zeer druk bezocht in het hospitaal. Er worden meerdere patiënten tegelijk behandeld. Er worden onder andere ook tractiestoelen- en tafels en kruidenstoombaden gebruikt en ook electrostimulatie en manipulaties gedaan.

Dus beste patiënten, wees gerust, we blijven ons inzetten om jullie te behandelen met de kennis en ervaring die we hebben opgedaan tijdens onze studiereis naar het verre China. We zijn enthousiast om jullie te laten kennismaken met de effectiviteit en de voordelen van TCM-technieken. Samen kunnen we werken aan een gezondere en evenwichtigere levensstijl.

Bedankt dat jullie ons hebben gevolgd op deze bijzondere reis. We hopen jullie snel te mogen verwelkomen in onze praktijk, waar we jullie graag met enthousiasme bijstaan!

Check zeker ook het filmverslagje van onze reis op Facebook of Instagram!

Met warme groet,

Yves en Nathalie

Maak een afspraak • Praktijk Zen

*Werken volgens evidence-based principes betekent dat beslissingen en acties gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs en onderzoek, in plaats van op persoonlijke meningen of overtuigingen. Evidence-based practice wordt algemeen erkend als een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg, het onderwijs en andere gebieden waar beslissingen een grote impact kunnen hebben op het leven van mensen.

Door te vertrouwen op evidence-based principes kunnen professionals ervoor zorgen dat hun werk effectief en efficiënt is. Ze kunnen ook veelvoorkomende valkuilen vermijden, zoals confirmation bias, waarbij mensen geneigd zijn om informatie te zoeken die hun bestaande overtuigingen bevestigt in plaats van te zoeken naar bewijs dat deze overtuigingen in twijfel trekt. Evidence-based practice vereist een toewijding om voortdurend te leren en de bereidheid om je aanpak te veranderen als er nieuw bewijs opduikt.

In de gezondheidszorg kan evidence-based practice helpen om de resultaten voor patiënten te verbeteren en de kosten voor de gezondheidszorg te verlagen. Door behandelingen en interventies te gebruiken waarvan in klinische onderzoeken is aangetoond dat ze effectief zijn, kunnen zorgverleners voorkomen dat ze middelen verspillen aan behandelingen die niet werken of zelfs schadelijk kunnen zijn. In het onderwijs kan evidence-based practice helpen om de resultaten van studenten te verbeteren en ervoor te zorgen dat middelen effectief worden gebruikt.

In het algemeen is het werken volgens evidence-based principes essentieel voor professionals die een positieve invloed willen hebben op hun vakgebied. Door op de hoogte te blijven van het laatste onderzoek en bewijs te gebruiken als leidraad voor hun beslissingen, kunnen ze ervoor zorgen dat hun werk effectief, efficiënt en ethisch is.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven