Ondersteuning bij kinderwens/fertiliteit

Traject naar een sucessvolle zwangerschap

Een acupunctuurbehandeling kan gunstig zijn voor mensen die zwanger willen worden. Zelfs als er problemen zijn met de kwaliteit of de beweeglijkheid van het sperma, kan een bezoek aan een acupuncturist nuttig zijn.
 

Acupunctuur kan een aanvulling zijn op de traditionele geneeskunde en er in harmonie mee werken. Dit blijkt vooral uit de samenwerking tussen acupunctuur en traditionele geneeskunde bij behandelingen zoals IVF, ICSI of IUI. Een Duits onderzoek uit 2002 toonde aan dat wel 42,5% van de vrouwen die een acupunctuurbehandeling kregen voor en na de eicelpunctie en embryotransplantatie zwanger werden, terwijl in de controlegroep die dezelfde procedures kreeg zonder acupunctuur, slechts 26,3% zwanger werd, wat toch wel een opmerkelijk verschil is! (Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11937123/ )

Een recente meta-analyse uit 2023 vergeleek verschillende onderzoeken waarbij verschillende acupunctuurmethodes werden gebruikt in het kaders van IVF.
De resultaten zagen er zo uit:

 • Hogere implantatiepercentages met 28% (6 onderzoeken, 2017 deelnemers)
 • Hoger percentage klinische zwangerschappendmf IVF met 33% (25 onderzoeken, 4757 deelnemers)
 • Hoger percentage levendgeborenen met 33% (11 onderzoeken, 2723 deelnemers)
 • Verminderd risico op biochemische zwangerschappen met 51% (9 onderzoeken, 1606 deelnemers)
 • Manuele acupunctuur verhoogde de IVF-klinische zwangerschappen met 33%
 • Elektro-acupunctuur verhoogde IVF-klinische zwangerschappen met 41%

Ook de frequentie van behandelingen werden onderzocht:

 • Verhoogde kans op zwangerschap indien minder dan 4 sessies: 30%
 • Verhoogde kans op zwangerschap indien meer dan 4 sessies: 43%

Bron: https://link.springer.com/article/10.1007/s00404-023-07142-1

Hoe kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur kan de vruchtbaarheid mogelijk op verschillende manieren verbeteren:

Brengt hormonen in evenwicht:  Acupunctuur stimuleert het endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor de productie en afgifte van hormonen die de ovulatie, menstruatie en zwangerschap beïnvloeden. Door de niveaus van hormonen zoals oestrogeen, progesteron, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) in evenwicht te brengen, kan acupunctuur  helpen het lichaam beter voor te bereiden op een vruchtbaarheidsbehandeling.

Normaliseert de cyclus: Het doel van acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen is in de eerste plaats om de menstruatiecyclus weer in balans te brengen. Een goede en regelmatige cyclus is immers de beste basis om zwanger te worden.

Verhoogt de doorbloeding: Acupunctuur helpt de bloedcirculatie naar de voortplantingsorganen te verhogen, vooral de baarmoeder en de eierstokken. Dit kan de kwaliteit en kwantiteit van de eieren en de dikte en ontvankelijkheid van het baarmoederslijmvlies verbeteren. Een goed gevoede baarmoeder en eierstokken kunnen de kansen vergroten om zwanger te worden en een gezonde baby te dragen.

Vermindert stress: Niet zwanger kunnen worden veroorzaakt frustratie en stress. En stress heeft weer een negatieve invloed op de hormoonhuishouding. Acupunctuurbehandeling is een zeer ontspannende therapie, waarbij elke naald niet alleen een fysiek maar ook een psychologisch effect heeft op het lichaam.

 

Onze manier van werken

 • Het beste resultaat wordt bekomen wanneer behandelingen worden gestart enkele weken of maanden voordat men effectief overgaat tot zwangerschap. Dan is er nog ruim de tijd om de cyclus te reguleren en fysieke onbalansen te herstellen en zo een ideale leefomgeving te creëren voor bevruchting/innesteling. De regel is: hoe langer je de tijd neemt om op voorhand je lichaam te balanceren, hoe beter de uitkomst. Je zal dan ook fysiek sterker worden en beter voorbereid zijn op wat er komt. 🙂
  Hoe lang er nodig is, hangt af van de situatie.
 • Er wordt in onze praktijk ook heel veel belang gehecht aan leefwijze en voeding omdat we merken dat deze aspecten uitermate cruciaal zijn.
 • Indien je komt voor ondersteuning bij IUI, IFV of ICSI: ook hier is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk met de behandelingen start. We bouwen samen aan de balans die goede omstandigheden creëert voor een succesvol traject. De dag voor de eventuele terugplaatsing (of de dag zelf) wordt er nog een sessie ingepland en ook enkele dagen erna.
 • Niet onbelangrijk: ook behandeling van de eventuele partner kan bijdragen aan succes. Recente studies tonen aan dat bij de mannelijke bevolking een toename is van infertiliteit, hetzij bij de mobiliteit, hetzij bij de kwaliteit van het sperma.
 • Acunpunctuur is de voorkeurstherapie voor ondersteuning bij zwangerschap maar we hebben ook al enkele succesverhalen gezien bij patiënten die enkel kwamen voor tuina.
Scroll naar boven