Spijsverteringsstoornissen

Het belang van het spijsverteringsstelsel

Spijsvertering is een complexe maar oh zo belangrijke taak die door het lichaam wordt uitgevoerd. Ondanks alles wat we door de jaren heen hebben geleerd over de spijsvertering, is er nog zoveel meer dat we niet weten of nog aan het leren zijn. De moderne geneeskunde bevestigde ons recent nog dat ons maag-darmkanaal ons tweede brein is. Dit soort ontdekkingen verandert de manier waarop naar het lichaam en zijn vele functies wordt gekeken, omdat alles wat we eten mogelijk levensveranderende effecten kan hebben op lichaam en geest.

De spijsvertering speelt ook een grote rol in de Chinese geneeskunde. Ze staat mede in voor de aanmaak van qi en bloed. En als dat systeem dus niet optimaal werkt, wilt dit zeggen dat we ook geen goede aanmaak hebben van de elementen die ons energie geven. Op lange termijn raken we dus uitgeput en krijgen we allerlei andere klachten.

Spijsverteringsstoornissen zijn wijdverbreid in onze huidige maatschappij. Naar eigen ervaring zouden we toch kunnen schatten dat 75% van de mensen die bij ons in de praktijk binnenkomen, last hebben van een of ander spijsverteringsprobleem. Dit kan van alles zijn, van mildere aandoeningen tot zwaar invaliderende problemen.

We merken ook vaak dat mensen het ook niet altijd door hebben dat ze lijden aan een spijsverteringsklacht. Wist je dat een normale stoelgang eigenlijk 1 à 2 x per dag hoort te gebeuren, niet te hard of zacht mag zijn, de kleur en geur van belang zijn? Velen gaan slechts om de twee of meer dagen naar toilet, of juist meerdere keren per dag en vinden dit normaal. Het is echter een belangrijk teken van onbalans in het lichaam. Een laat dat nu net hetgene zijn dat bij vele mensen al snel opvalt na enkele behandelingen: hoe hun stoelgangpatroon verandert. Deze verandering brengt grote effecten teweeg, niet enkel op lichamelijk maar ook op geestelijk vlak. Want onze darmen zijn dus ons tweede brein.

 

Veelvoorkomende klachten en aandoeningen

Elke dag worden er steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van acupunctuur, waarvan er vele veelbelovend zijn voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur de peristaltiek in het darmkanaal kan stimuleren. Dit is zeer nuttig voor mensen die last hebben van constipatie. In slechts één tot twee behandelingen kan iemand die aan chronische constipatie lijdt verlichting vinden. 

Diarree is niet alleen een probleem dat optreedt als iemand aan buikgriep lijdt. Sterker nog, het komt veel vaker voor dan veel mensen denken. Acupunctuur of tuina kunnen diarree helpen oplossen door overtollige warmte of overtollig vocht uit het spijsverteringskanaal te verwijderen en het verzwakte orgaan te versterken

Misselijkheid, braken, reflux en trage maaglediging zijn andere veel voorkomende problemen die verband houden met de spijsvertering. Acupunctuur en tuina zijn prachtige hulpmiddelen om de maagklachten te kalmeren die ook pijn met zich meebrengen. In de meeste gevallen worden de misselijkheid en het braken sterk verminderd of helemaal gestopt.

Een opgeblazen gevoel (bloating) is een ander veel voorkomend probleem. Dit kan worden veroorzaakt door het eten van te veel voedsel of een zwakke spijsvertering. Wanneer de ‘qi’ (energie) van bepaalde organen niet optimaal is of geblokkeerd zit, kan dit bloating tot gevolg hebben. Acupunctuur of tuina (mogelijk in combinatie met moxa) kunnen deze blokkades helpen verminderen of opheffen en de energie van de verzwakte organen versterken, zodat ook het opgeblazen gevoel en eventuele winderigheid kunnen worden verholpen.

Verder zijn er nog verschillende aandoeningen waarbij acupunctuur of tuina kunnen helpen om de symptomen te verminderen die ermee gepaard gaan. Uiteraard is raadpleging van een arts hierbij wel noodzakelijk. Voorbeelden hiervan zijn gastritis, gastroptitis, chronische galblaasontsteking, galstenen, maagpijn, maag- en darmzweren, problemen met duodenum en pancreas, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom (PDS), braken, hemorroïden, …

Scroll naar boven