Stress
Stress en Chinese geneeskunde
Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of hoe je je leven leidt… we hebben allemaal een bepaalde mate van stress waar we last van hebben. Hoewel de gevolgen van stress sommige mensen meer treffen dan anderen, kunnen we er allemaal baat bij hebben om deze te ontspannen en te verminderen.
Volgens de Chinese geneeskunde wordt de vrije stroom van lichaamsenergie (qi) gezien als essentieel voor een goede gezondheid. Langdurige blootstelling aan stress kan verstoringen in deze stroom veroorzaken. We spreken dan van stagnatie. Dit heeft invloed op het hele systeem en veroorzaakt soms symptomen in afgelegen delen van het lichaam.
Wat doet stress met het lichaam?
We hebben allemaal onze zwakke punten en deze verschillen van persoon tot persoon. Voor de een kan het slaap zijn, voor de ander de huid of het spijsverteringsstelsel. De meest voorkomende uitingen van stress zijn onder meer slaapstoornissen, angststoornissen, hoofdpijn, vermoeidheid, indigestie, rusteloosheid, hoge bloeddruk, acne, slechte of overmatige eetlust, verminderd seksueel vermogen, een verlangen naar zoet en ga zo maar door.
Stress en spijsvertering: Stress heeft de neiging de stroom van Qi te belemmeren, wat de functies van het spijsverteringsstelsel kan beïnvloeden. Bijgevolg zal de transport en transformatie van voedsel worden beïnvloed, en dit kan bijvoorbeeld leiden tot een ophoping van intern vocht. Na verloop van tijd kunnen zich problemen zoals gewichtstoename ontwikkelen.
Stress en schouder- of nekspanning: Nek- en schouderpijn wordt veroorzaakt door factoren variërend van voortdurende mechanische belasting, een gebrek aan lichaamsbeweging, een onjuiste houding tijdens het werken of slapen maar ook emotionele stress.
Wat kan er nog komen door stress? Laten we het zo stellen:
Ben jij zo iemand die vaak wakker wordt ‘s nachts rond een uur of 3?
Krijg je steeds hoofpijn in het weekend of word je ziek net tijdens de vakanties?
Hoe kunnen we helpen bij stress?
Afhankelijk van de wijze waarop de stress zich uit in jouw lichaam, kunnen acupunctuur, tuina, laseracupunctuur, cupping, Chinese voetmassage en Qi Gong allemaal heel nuttig zijn om jouw stress te verminderen. Ook voor wie nog geen stressgerelateerde klachten heeft, zijn deze therapieën zeer geschikt als preventief middel om ervoor te zorgen dat de stress je niet overmant.
Redenen waarom deze therapiëen naast hun genezende kracht voordelen bieden:
- De sessies bieden ontspanningstijd. Naast de relaxerende lichamelijke effecten kan het ook fijn zijn om je stress te verlichten door te praten, ventileren, te liggen in een ontspannende houding of te focussen op je ademhaling.
- Acupunctuur, tuina, laseracupunctuur, voetmassage en cupping maken gebruik van de interne mechanismen in het lichaam om verlichting te brengen. Wanneer de fijne naalden of handen van de therapeut de zenuwen onder de huid stimuleren, worden bepaalde delen van de hersenen aangezet om natuurlijke pijnstillers (endorfines) vrij te geven. Deze zorgen voor een gevoel van ontspanning. De therapiëen helpen ons lichaam ook op natuurlijke wijze ontstekingen en pijn te verminderen, die beide kunnen toenemen bij chronische stress.
- Bij Qi Gong leer je ademhaling te coördineren met beweging, wat perfect is om stress tegen te gaan omdat veel stress stagnatie veroorzaakt en de beste methode om deze aan te pakken bestaat in het beweging brengen. Een Qi Gongsessie kan je bewegingen aanleren die je dan verder thuis ook kunt beoefenen, wat handig is om zelf verder te gaan met je herstelproces of ervoor te zorgen dat je sterker door het leven gaat!
- Naar je afspraak gaan betekent dat je de broodnodige tijd neemt voor zelfzorg. In tegenstelling tot het slikken van een pil en doorgaan, zorgt het plannen en bijwonen van een afspraak voor jezelf voor me-time.
- Een deel van het verminderen van stress is het veranderen van onze levensstijl en gewoontes. Een consistent behandelschema helpt om structuur te ontwikkelen en op een mindful manier met jezelf bezig te zijn.