Vermoeidheid en CVS

Wanneer vermoeidheid echt een probleem is

We leven in een stressvolle maatschappij die veel van ons eist en vaak is het daarom moeilijk om te pauzeren of te stoppen. Velen onder ons hebben last van chronische vermoeidheid die ernstig genoeg is om een grote invloed te hebben op onze levenskwaliteit. Sommigen staan moe op, sommigen halen de namiddag niet en anderen zijn constant moe en hyper tegelijk. Vaak weten we niet wat we eraan moeten doen. Rusten lijkt logisch, maar helpt misschien niet. Lichaamsbeweging, vitamines, vakantie, het zijn allemaal goede opties om de sleur van de vermoeidheid te doorbreken maar mogelijk is dit niet voldoende.

Het probleem is dat vermoeidheid zoveel verschillende onderliggende oorzaken kan hebben, dat het moeilijk is om te weten hoe het aan te pakken. De Chinese geneeskunde kent twee grote categorieën van vermoeidheid: leegte (uitputting) en stagnatie (geblokkeerd zijn). Ze voelen hetzelfde aan maar ze hebben verschillende oorzaken en dus ook verschillende behandelingen.

Verschillende soorten vermoeidheid

Type 1: leegte

Dit is de meest logische vorm van vermoeidheid: je bent echt uitgeput. Het kenmerk van deze vermoeidheid is dat rust helpt. Bij dit soort vermoeidheid sta je ’s ochtends uitgerust op en kunnen dutjes wonderen doen om terug wat energie op te bouwen. Activiteiten zoals werken of sporten zijn voor jou vaak extra uitputtend. Je batterij is leeg.

Type 2: geblokkeerd

Bij dit soort vermoeidheid heb je eigenlijk genoeg energie in je systeem, maar om de een of andere reden is die niet beschikbaar. Er is wel elektriciteit maar er zit ergens een kink in de kabel. 

Het kenmerk van dit soort vermoeidheid is dat beweging je energieniveau verhoogt. Als je veel meer energie hebt na een wandeling of sport of een sociale gelegenheid, ben je waarschijklijk vermoeid doordat ergens een energieblokkade zit. Mensen met dit soort vermoeidheid voelen zich vaak vreselijk als ze wakker worden of als ze lange tijd stil hebben gezeten (lange vergaderingen, lang stilzitten voor de PC, autoritten,…). Stress verergert dit soort vermoeidheid meestal ook.

Type 3: hyper en moe tegelijk

De lastigste vorm van vermoeidheid, omdat het onmogelijk is om te ontspannen of echt uit te rusten en activiteit maakt je alleen maar vermoeider.

Dit type vermoeidheid is eigenlijk een specifiek soort uitputting, bekend als ‘yin-leegte’ in de Chinese geneeskunde. Yin verwijst naar het diepe, rustige, verkoelende, rustgevende, voedende en aardende aspect van je energie. Dit is de reserve die je aanboort als je bijna leeg bent. Wanneer je te veel van die reserve begint te verbranden, blijft er niets anders over dan nerveuze energie en onderliggende uitputting.

Dit komt vaak voor in onze maatschappij, omdat het bij ons allemaal draait om doen, doen en nog eens doen. We zijn niet zo goed in rusten, of gewoon dingen laten zijn, of onze reserves aanvullen.

Als je dus tegelijkertijd diep uitgeput en je geagiteerd voelt, ben je waarschijnlijk ‘yin-leeg’. Je bent misschien prikkelbaar, angstig of gemakkelijk overweldigd. Je slaapt mogelijk ook niet echt rustig en je heb last van (nacht)zweten, dorst, droogte of warmte.

 

Wat kan je doen aan vermoeidheid?

Bij ernstige of aanhoudende vermoeidheid kan een behandeling nuttig of nodig zijn, naast aanpassingen van het dieet en de levensstijl. In werkelijkheid is aanhoudende vermoeidheid meestal een combinatie van types, die een mix van verschillende behandelstrategieën vereisen.

De eerste stap zou moeten zijn om je arts te bezoeken om een ernstige gezondheidstoestand als onderliggende oorzaak uit te sluiten. Meestal komt vermoeidheid voort uit ons leven en is het geen ernstige ziekte, maar toch: better safe than sorry!

Wij kunnen met onze therapieën mogelijk iets voor u betekenen, zowel in het geval dat de arts geen echte oorzaak kan opsporen als aanvullende behandeling bij een medische therapie in geval van een ernstigere aandoening. In eerste plaats is acupunctuur erg aangewezen om uw stroomcircuit te helpen verbeteren, de blokkade op te heffen of te ondersteunen bij de aanvulling ervan. Ook tuina kan helpen voor wie voorkeur heeft voor een meer hands-on behandeling. (pun intended 🙂 ) Indien je klachten minimaal zijn, kan zelfs een Chinese voetmassage energie geven. Ook een aanvulling met Qi Gong is ideaal, omdat je hiermee zowel beweging brengt als energie cultiveert.

 

Patiënten merken vaak dat met behulp van de therapieën naast vermoeidheid ook andere symptomen verbeteren, zoals spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, slapeloosheid, angst of allergieën. De therapie kan je de mogelijkheid geven om de energie te vinden waardoor verandering mogelijk wordt en je uiteindelijk je gezondheid en energie in eigen handen hebt!

Scroll naar boven