De Lever: het orgaan van de lente 🌳

De lente is inmiddels in volle bloei. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) is het Leverorgaansysteem, dat zowel de lever als zijn partnerorgaan, de galblaas omvat, in dit seizoen overheersend. In de praktijk betekent dit dat de Leverenergie op het hoogtepunt is. De aard van de Lever is om energie vrij te bewegen, de zogenaamde ‘free flow’. (Lever met een hoofdletter betekent het gehele orgaansysteem volgens de TCM, niet enkel het orgaan zoals wij het kennen)

Volgens de TCM-filosofie is alles onderling afhankelijk. Een probleem met één orgaan kan na verloop van tijd de werking van de andere vier orgaansystemen beïnvloeden. (zie deze blogpost voor meer uitleg) Het opbouwen van de gezondheid van de Lever in de lente helpt om de balans van het hele lichaam tijdens dit seizoen te behouden en creëert een gezonde basis voor de zomer. De Lever vervult veel belangrijke energiefuncties die van cruciaal belang zijn voor onze gezondheid.

De Lever zorgt voor een vlotte doorstroming van qi (energie) en stockeert het bloed. Door deze stroom van vitale lichaamsenergie te verzekeren, werkt de lever samen met alle andere organen en hun functies, inclusief onze emoties. Wanneer de Lever is aangetast, kunnen de andere organen gemakkelijk vast komen te zitten en hun taken niet meer uitvoeren, waardoor een algehele onbalans ontstaat.

Klachten

Meer concreet, als Hout uit balans is, kunnen er symptomen opduiken zoals onder andere:

  • Prikkelbaarheid, irritatie, getriggerd zijn: de Lever zorgt voor een ‘free flow’ van energie en is makkelijk vatbaar voor stagnatie. Hierdoor kunnen emoties ook niet vrij vloeien en ontstaat er een soort van vulkaaneffect van borrelende emoties
  • Hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk: onder andere door onderdrukking van energie ontstaat hitte die stijgt
  • Pijn in de flanken/ribben: dit heeft te maken met het verloop van de meridianen
  • Jeukende, tranende of rode ogen, vlottertjes in de ogen of slecht zicht: Hout is geassocieerd met de ogen, ‘opent in de ogen’ zoals dat in TCM-terminologie heet
  • Spasme, spiercontracties: de pezen worden gevoed door Leverbloed
  • Broze nagels: nagels worden beschouwd al een extensie van de pezen
  • Onregelmatig menstruatie en PMS: de Lever stockeert bloed

Naast emoties hebben drie belangrijke dingen invloed op onze gezondheid: slapen, eten en uitscheiding (urine en stoelgang). Heel veel mensen hebben moeilijkheden met ten minste één van deze functies… Deze symptomen komen vaak voort uit een onbalans in Lever Qi.

Even terzijde:

Symptomen zijn heel belangrijk en worden in onze samenleving vaak niet goed aangepakt. We zijn snel met het zoeken naar een oplossing om van een symptoom af te geraken (denk maar aan een pijnstiller) en we denken er niet verder bij na over wat de oorzaak is van ons probleem. De symptomen zijn echter de manier waarop het lichaam tegen ons praat. Als we pijnen hebben, niet kunnen slapen, eten of naar het toilet gaan, stuurt het lichaam ons een signaal. Als we dat negeren, gaat het probleem steeds dieper. Het lichaam blijft ons waarschuwingssignalen sturen totdat we actie ondernemen. Sommige mensen zijn zo goed geworden in het negeren van hun symptomen dat ze er zich zelfs niet meer van bewust zijn dat het lichaam signalen stuurt. Luisteren naar je lichaam is de boodschap!

Terug naar de Lever…

Hoe kunnen we actie ondernemen om een gezonde Lever te bereiken? De belangrijkste regel is deze: “Go with the flow!” In het voorjaar zien we de natuur op haar mooist. Jonge scheuten komen energiek omhoog uit de grond. Ze houden zich niet in en zeggen: “Ik ben er niet klaar voor.” Bloemblaadjes fladderen weg in de wind en landen in beekjes. Bomen wiegen heen en weer in de wind zonder angst om om te vallen. Ze vertrouwen. Er is geen angst in de natuur. Er is geen zorg in de natuur. Enkel acceptatie en flexibiliteit!

Over flow gesproken… beweging is natuurlijk heel belangrijk om de energie van ons lichaam te laten stromen, dat is nogal logisch. Het bewegen kan best op een zacht manier gebeuren: dagelijks een beetje wandelen, yoga of Qi Gong zijn uitermate geschikt hiervoor.

Qi Gong kan je overal doen!

Nog een aantal dingen die we kunnen doen om een handje te helpen:

Zelfmassage – Tuina (OPGELET: niet gebruiken bij zwangerschap!)

Er zijn twee acupunctuurpunten die heel veel worden gebruikt om de ‘free flow’ op gang te brengen. Het ene punt bevindt zich op de hand en het andere op de voet.

Hégǔ (LI4) en Tàichōng (LR3) worden vaak in combinatie gebruikt en krijgen dan ook de naam: ‘De Vier Poorten (The Four Gates)’.
Deze combinatie is zeer sterk om de algemene qi-circulatie en ontspanning te bevorderen en wordt vaak gebruikt als onderdeel van een TCM-behandeling. Beide punten zijn bij de meeste mensen gevoelig! 😰

Hégǔ (LI4)

Denk eraan om bij het indrukken van de punten: oefen stevige en diepe druk uit, het mag gerust een beetje pijn doen, adem diep in en uit terwijl je drukt, richt je energie op het punt waar je op drukt.

Druk stevig gedurende ongeveer een minuut per punt. Herhaal regelmatig.

En nog een beetje over voeding…

Voeding is natuurlijk ook afhankelijk van je situatie en balans, zeker in TCM-opzicht!

Maar over het algemeen kunnen we wel aannemen dat het volgende voor de meesten van ons nuttig is:

De Lever is geassocieerd met de zure smaak en de kleur groen. Dus… gebruik beiden een beetje in je voedingspatroon.

Citroenwater en pepermunt- of kamillethee helpen stagnatie in de lever-/galblaaskanalen te verminderen. Het houtelement houdt van zuur voedsel (zoals gefermenteerde voeding, yoghurt met mate, limoen,… ) en van lichte maaltijden met veel groen (de kleur van het houtelement). Groenten zoals rucola, broccoli, boerenkool, andijvie, spinazie, waterkers,… zijn bijzonder reinigend voor de lever en galblaas en bevorderen een betere spijsvertering. Deze voedingskeuzes complimenteren de opstijgende, regeneratieve eigenschappen van de lente en houden de lever en galblaas helder en gezond.

Opmerking: te veel rijke, zware, vette voedingsmiddelen verstoppen dit orgaanpaar en verminderen hun vermogen om qi en bloed effectief te laten circuleren.

Een regelmatige Tuinamassage kan ook helpen om de energie vrij te laten stromen, zowel preventief als bij een bestaand probleem. Hiervoor kan je natuurlijk bij mij in de praktijk terecht. Ik geef ook Qi Gonglessen en tips over voeding en kruidenthee afgestemd op uw situatie.

Contacteer me gerust met vragen!

Een afspraak maak je hier.

En niet vergeten: go with the flow 😊

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven