De prachtige herfst en het Metaalelement 🍂

De herfst volgens Chinese Geneeskunde

De laatste dagen is het echt voelbaar: het is herfst! Mijn favoriet seizoen, met al die prachtige kleuren, geuren en grillen. De actieve energie van de zomer verdwijnt en alles in de natuur komt tot rust. Het is zo fijn om te wandelen in bossen en te zien hoe alles verandert. ’s Avonds is het vroeger donker en kouder, dus lekker thuisblijven met een dekentje kan zoveel deugd doen. Hoe kijkt de Chinese geneeskunde hiernaar en wat kunnen we doen om met de seizoenen te leven en zo ook onze eigen natuur en gezondheid te helpen?

herfst

In de Chinese geneeskunde worden verschillende seizoenen geassocieerd met verschillende factoren die rechtstreeks van invloed zijn op de organen waarmee ze verbonden zijn. (meer hierover kan je nalezen in deze blogpost: De Vijf Elementen in Traditionele Chinese Geneeskunde • Praktijk Zen)
Volgens de TCG wordt de herfst gekoppeld aan het Metaalelement (Jin) dat wordt gekenmerkt door de kleur wit, klimatologische droogte, de bijbehorende emotie is verdriet, het belangrijkste zintuig is de neus de organen die bij Metaal horen zijn de Longen en de Dikke darm. Die organen staan dus dit seizoen in de kijker en kunnen energetische ondersteuning gebruiken.

Long 🫁

De longen vormen een belangrijke eerste verbinding tussen ons intern lichaam en de buitenwereld. Door te ademen kunnen onze longen de ingeademde moleculen alchemistisch transformeren in iets dat ons bloed van zuurstof voorziet en helpen ze bij het verwijderen van giftige stoffen. Onze longen zijn wonderbaarlijk! We kunnen ze vergelijken met een boom in het bos die die ondersteboven in de borstkas staat en zuurstof uit de lucht filtert en CO2 verdrijft. Er is vocht nodig om te kunnen gedijen, net zoals bij een echte boom . De longen bepalen door hun ritmische beweging het tempo voor de bewegingen van het hele lichaam.

Long qi en Long yin moeten worden versterkt om ziekteverwekkers af te weren en zo het ritme efficiënt te laten bewegen. We kunnen dit systeem helpen verbeteren of in goede staat houden door aandacht te besteden aan ademhaling, te wandelen in de natuur, op onze voeding te letten en natuurlijk door acupunctuur, tuina, qi gong, cupping enzovoort. Herfst wordt geassocieerd met droogte. Aangezien onze longen niet houden van droogte, heeft dit een impact. Bovendien is de neus het zintuig dat bij Metaal hoort. Daarom is het niet ongebruikelijk om allergieën of sinusproblemen te hebben die van nature droog zijn. En de verkoudheden staan ook centraal tijdens dit seizoen!

Dikke Darm 💩

Onze longen helpen ons dus verbinding te maken tussen binnen en buiten. De dikke darm doet dit eigenlijk ook. Via de dikke darm nemen we water en belangrijke voedingsstoffen opnieuw op voordat het lichaam het afval uitwerpt. De dikke darm is de laatste pitstop van de spijsvertering en fungeert zodanig als poortwachter. Ook dit orgaan is gevoelig voor droogte. Velen onder ons hebben last van een of andere vorm van constipatie en vaak is men zich er niet eens van bewust. Een normale stoelgang hoort 1 à 2x per dag te gebeuren en mag slechts weinig tot geen energie kosten bij de uitscheiding. Als je dus hard moet duwen, is er een onbalans.

Niet onbelangrijk: de dikke darm is, net als de longen, een belangrijke poort voor loslaten. We spreken hier uiteraard over letterlijk uitscheiden van afvalstoffen maar ook mentaal/emotioneel!

De kunst van het loslaten

De longen worden geassocieerd met droefheid en verdriet en wanneer deze emoties in overmaat aanwezig zijn, hebben ze de neiging de longen te verzwakken (sommige mensen kennen hnet fenomeen van hoest die uit het niets kan opkomen in een periode van rouw om een aanzienlijk verlies). Verdriet kan zoveel verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen en kan zich in vele vormen tonen. Het kan gaan om het rouwen om een verlies, maar het kan ook gaan om de droefheid en het verdriet die gepaard gaan met verandering; veranderingen in onze relaties, levensstijl, sociale levens en werksituaties kunnen gevoelens van verdriet oproepen.

De dikke darm wordt geassocieerd met loslaten, zowel fysiek als mentaal. Dit kan betrekking hebben op elke emotie, maar is vooral krachtig bij het werken met verdriet. Als we in de herfst naar de natuur kijken, zien we de bomen hun bladeren loslaten, klaar voor dood en wedergeboorte. Dit horen wij eigenlijk ook te doen! De herfst is een fantastische tijd om na te denken over wat niet langer nodig is in ons leven en om los te laten wat ons niet langer dient. Dit kunnen grote dingen zijn, zoals een persoon, een relatie of een baan, of kleinere dingen, zoals het loslaten van een overtuiging die we over onszelf hebben, bepaalde emoties, of wat tijd besteden aan het opruimen van ons huis.

Als het gaat om het ondersteunen van onze longen en dikke darmen, vooral in de herfst, denk er dan aan om het rustig aan te doen. Tijd om te chillen! Het is de overdaad aan emoties die deze organen verzwakt, en het voelen van deze emoties is volkomen natuurlijk. Het is normaal om in de huidige situatie enige droefheid en verdriet te voelen, maar het is tijd om na te denken wanneer deze emotie je leven beheerst. Hetzelfde geldt voor loslaten: het is voor ons als mensen normaal om bepaalde veranderingen in ons leven te weerstaan maar als we altijd maar vasthouden en bijhouden, begint het ongezond te worden.

Ondersteun het Metaalelement met voedsel

In elk seizoen zijn er verschillende voedingsmiddelen en manieren van eten en koken die ons lichaam dit seizoen het beste zullen ondersteunen. In de herfst kan ons lichaam neigen naar droogte en kou (denk maar aan droge huid en haar!) Dus voedingsmiddelen die meer verwarmend en Yin-verrijkend zijn, zijn heel goed nu, net als het eten van minder koud/rauw voedsel.

Hier zijn een paar tips voor het koken in de herfst, en enkele voedingsmiddelen die de longen en de dikke darm voeden:

 • Minder salades eten en… hier ben ik weer…: meer soepen 🤍! De ingrediënten zijn gemakkelijker te verteren en het waterige medium voedt Yin en vloeistoffen in het lichaam. SUPERFOOD!
 • Koken door voedsel te stomen en te koken is meer verrijkend voor de Yin omdat het voedsel zo meer vocht vasthoudt
 • Appelen en peren voeden en bevochtigen Long Yin, vooral wanneer ze worden gepocheerd
 • Honing in warm water kan een droge keel verzachten en ook helpen bij droge constipatie
 • Scherp voedsel kan slijm helpen elimineren, dus: ui, knoflook, raap, gember of mierikswortel (niet toevallig ook wit, wat bij Metaal hoort!)
 • Voedingsmiddelen die slijmerig zijn, kunnen de slijmvliezen van de longen en de dikke darm helpen herstellen. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen zoals zeewier, heemstwortel, lijnzaad en fenegriek

Ondersteuning met Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde is een vorm van therapie voor het hele lichaam, geest en ziel. Het lichaam houdt pijn en negatieve emoties vast, en de geest of psyche houdt gedachten vast. Net zoals psychotherapie de geest helpt spanningen los te laten, helpen acupunctuur of tuina het lichaam ook giftige emoties en herinneringen los te laten. Het lichaam heeft een manier om verdriet, angst en woede te kanaliseren in een fysieke manifestatie. (lees ook de info over emoties als je hier meer over wilt weten: Trauma en psychische problemen – Behandeling met TCG (praktijkzen.be))

Een goed voorbeeld van hoe het lichaam vasthoudt wat giftig is, is constipatie. Het is bewezen dat lijden aan constipatie het hormoonmetabolisme en de stemming beïnvloedt en een groot aantal spijsverterings- en stofwisselingsstoornissen veroorzaakt. Dit soort van aandoeningen is zeer goed te behandelen met een van onze therapieën. We maken tijdens de behandelingen gebruik van acupunctuurpunten die een dalende werking hebben en de circulatie van Qi en bloed verbeteren. Op dezelfde manier pakken we de longen aan die zo vaak worden beschadigd door de droge, frisse lucht die kenmerkend is voor de herfst en winter.

Een tip voor een opkomende verkoudheid

Een eeuwenoud Chinees kruidenmiddel tegen het begin van een verkoudheid:

De beginfase van een verkoudheid, direct al wanneer de eerste gedachte in je opkomt dat je precies een verkoudheid begint te krijgen, is de beste tijd om te proberen deze te behandelen en te voorkomen dat je echt ziek wordt. Dit middeltje kan je gebruiken in dit zeer vroege stadium van verkoudheid.

Ingrediënten:

 • 3 lente-uitjes, alleen het witte gedeelte, grof gesneden
 • 2 plakjes gember
 • 2 takjes munt
 • 500 ml water

Methode:
Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Blijf koken tot de vloeistof gehalveerd is (zo’n 10 à 15 minuten). Gooi de kruiden weg maar bewaar het vocht. Drink het op zodra het koel genoeg is, ga dan liggen in een dekentje om het zweten te bevorderen en het lichaam te helpen de kou buiten te zweten. Neem rust voor de rest van de dag en blijf niet zitten in vochtige (bezwete) kledij.

Een regelmatige preventieve behandeling kan bijdragen aan het versterken van je weerstand tegen allerlei invloeden van buitenaf! Maak hier een afspraak of neem contact op bij vragen.

Een fijne herfst, veel positieve introspectie, mooie wandelingen en gezellige avonden gewenst! ☯️

1 gedachte over “De prachtige herfst en het Metaalelement 🍂”

 1. Jacques Raymond en Ingrid

  Wij volgen de tips goed op, want jullie raad en therapie zijn voor ons zeer accuraat gebleken. Bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven