zomer traditionele chinese geneeskunde element

De magie van de zomer: blijdschap dankzij het Vuurelement! 🌞 

Ahh zomer… het seizoen van groei en rijping, van tuinen vol met bloemen en groenten. Zalig weer voor feestjes en recreatieve sporten, barbecues, wandelingen met vrienden en familie; we neigen naar ons innerlijke vuur en koesteren deze relaties. De warmte geeft ons de kracht om het leven in zijn overvloed ten volle te vieren.

Omdat de kracht van Vuur het meest intens wordt gevoeld in de zomer, is dit seizoen wellicht de beste tijd om je te concentreren op het opnieuw opbouwen van de energie die tijdens de winter- en lentemaanden is verbruikt. Maar zoals altijd is balans een belangrijk gegeven: door de vele activiteiten is het soms moeilijker om jezelf terug te trekken en te genieten van wat meditatieve tijd, wat dit voor jou ook mag betekenen. Daarom is het goed om stil te staan bij een evenwicht tussen ‘doen’ en ‘zijn’, tussen sociale evenementen en tijd om in de tuin te werken, in de hangmat te chillen en even niks te doen.

Zomer vuurelement tcg

Het vuurelement en de zomer

In de traditionele Chinese geneeskunde is het vuurelement de vonk waaruit al het leven voortkomt. De emotie die met Vuur wordt geassocieerd, is vreugde! 😀

Wanneer Vuur in balans is, is een overlopend enthousiasme voor het leven vertegenwoordigd. Een teveel aan Vuur kan zich echter uiten in hyperactiviteit en rusteloosheid, terwijl een tekort een gebrek aan vreugde en een gevoel van apathie kan veroorzaken. De kleur die bij Vuur hoort is rood; het klimaat van dit element is heet; en het geluid dat verband houdt met Vuur is het geluid van gelach.

Het vuurelement, een van de 5 elementen volgens TCG, wordt geassocieerd met het hart en zijn partnerorgaan, de dunne darm. Als het uit balans is, kunnen we het volgende ervaren:

  • Overmatige transpiratie of gebrek aan transpiratie
  • Huiduitslag, netelroos of hete huiduitslag
  • Slaapstoornissen, slapeloosheid en rusteloze slaap
  • Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag
  • Rusteloze, geagiteerde of explosieve energie
  • Ongepast gelach
  • Angst en irrationele angsten en fobieën
  • Stotteren, moeilijk sociale contacten leggen, moeilijk praten

Op een makkelijke manier bijdragen aan je eigen balans in de zomer…

Eten en drinken:

Een teveel aan het Vuurelement kan leiden tot een verscheidenheid aan fysieke, mentale en emotionele gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er een paar voedingstips om je te helpen op natuurlijke wijze het teveel aan Vuur in je lichaam te verminderen.

Het is, vooral als het heel warm is, belangrijk om Yin (water) aan te vullen en Yang (vuur) onder controle te houden. Vermijd overmatig gekruid eten en stimulerende middelen zoals energiedrankjes en cafeïne, omdat ze de Yin uitputten. Groene thee is een goed alternatief. In tegenstelling tot koffie heeft groene thee de neiging om het energiesysteem van het lichaam af te koelen en tegelijkertijd energie te geven. Bovendien is aangetoond dat groene thee de hersenfunctie kan helpen verbeteren. (opgelet: drink geen groene thee als je een ‘kouwelijk’ type bent.)

De mensen die bij ons in de praktijk komen, hebben dit van ons al veel gehoord, maar we kunnen het niet genoeg zeggen: drink veel zuiver, vers water. De zon trekt het vocht uit je poriën, dus het is belangrijk dat je rehydrateert. Drink minstens 30 ml water per kg lichaamsgewicht per dag. (dus als je 70kg weegt, drink je 70 x 30ml = 2100ml dus iets meer dan 2l water per dag)

Zelfs als je geen dorst hebt, kan je best toch voldoende water drinken; hoogstwaarschijnlijk zal je lichaam, zelfs als je jezelf dwingt, je dankbaar zijn. Als je eens iets anders wilt drinken, kies dan voor een glaasje muntthee of kokoswater, wat ook heel verkoelend is zonder daarbij het lichaam te overladen met suikers, zoals fruitsappen of frisdrank. 💧

Bepaalde soorten fruit hebben een ‘verkoelend’, ‘Yin’ effect op het energiesysteem van je lichaam. Peren, watermeloenen, komkommers en citroenwater zijn allemaal geweldige keuzes als het gaat om de behandeling van een teveel aan Vuurelement. Overdrijf echter nooit met fruit: er zit namelijk veel suiker in. 1 à 2 stukken per dag zijn meer dan voldoende. Je kan ook kiezen voor een bevochtigende groente zoals komkommer.

Als je het vaker koud hebt, zelfs in de zomer, wilt dat waarschijnlijk zeggen dat je Vuurelement niet sterk genoeg is of onderdrukt wordt. Dan eet je beter geen rauwkost of fruit en drink je beter geen groene thee of muntthee omdat je juist de Yang moet versterken. Je kan voor meer info terecht bij ons 🙂

Levensstijl:

In TCG begrijpen we dat zomerhitte en overmatig zweten de lichaamsvloeistoffen kunnen aantasten en kunnen leiden tot uitputting van de Yin-vloeistoffen (bloed, jing / essentie, lichaamsvloeistoffen). Wanneer dit gebeurt, kan uitdroging binnensluipen en ziekte en angst veroorzaken.

Overdrijf dus niet met zware sporten in de zomer, zeker niet in de hete middagzon. Het is beter om ’s ochtends of ’s avonds een rustige wandeling te maken om je circulatie te activeren zonder druk te zetten op je systeem. En uiteraard zijn Qi Gong-oefeningen een fantastisch idee omdat het beweging brengt zonder het systeem te oververhitten. Het is een superieure bewegingsvorm in elk seizoen. Vraag het even na in de praktijk als je graag wat oefeningen wilt leren! ☯️

We zijn vaak vroeger wakker en gaan later slapen, we volgen de natuurlijke cyclus van de zon en daardoor kan het zijn dat we minder slaap krijgen. Een middagdutje kan helpen om terug weer wat energie te krijgen om de rest van de warme dag goed door te komen.

Neem dit seizoen ook af en toe de tijd om je zintuigen te verwennen. De zomer is prachtig, met een groot aantal intense kleuren, geluiden en geuren. Stel jezelf beschikbaar voor de overvloed om je heen. Ga de tuin in en luister aandachtig naar de geluiden van de vogels en krekels, of naar spelende kinderen. Ruik de bloemen, de geuren van de zomer en neem de tijd om ze binnen te laten. Proef de verse groenten en fruit en blijf hangen bij hun unieke smaken. Ga op blote voeten naar buiten in het gras en voel de texturen die je voeten begroeten. Zo absorbeer je via de voeten ook het aarde-element! 🍀

Aangezien de zomer een tijd is om te spelen en te ontspannen, moeten we ervoor zorgen dat we elke dag tijd vrijmaken om te ‘ontstressen’. Neem regelmatig een paar minuten de tijd om een paar buikademhalingen te doen, waarbij je je voorstelt dat je bij elke inademing zuivere, frisse lucht naar binnen haalt en dat bij elke uitademing afvalstoffen en grijze of zwarte lucht naar buiten stroomt. Hoe rustiger je de ademhalingen kan maken, hoe beter. Ogen sluiten kan helpen om sneller tot rust te komen! 🧘‍♀️

Uiteraard is ook een acupunctuur- of tuinasessie een goed idee om je balans dit seizoen te behouden. De behandelingen kunnen ervoor zorgen dat de qi goed stroomt en je een extra ‘zen’ momentje creëert tijdens deze drukke maanden of je extra energie geven als voorbereiding op een vakantie. Als je klachten hebt die verergeren tijdens de warmte van dit seizoen, meld dit dan zeker aan ons, want dit kan belangrijke info zijn om je totaalbeeld te vormen.

Maak hier een afspraak of stel hier je vraag!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven